Energieverslag maart 2019

Energieverslag maart 2019

maart 21, 2019

Algemeen;
Afgelopen week zijn de prijzen op zowel de termijn- als de spotmarkt verder gedaald. De belangrijkste oorzaak is het ruime aanbod van gas. De aanvoer van Russisch gas draait op volle toeren, terwijl ook steeds meer Amerikaans LNG de havens van Europa bereikt. Dit terwijl de Europese gasvoorraden nog altijd goed gevuld zijn en de vraag naar gas laag is door de bovengemiddelde temperaturen. Nu het gedaan lijkt met het winterse weer in Nederland dalen de termijnprijzen sterk.

De lagere gasprijzen hebben een neerwaartse effect op de kolenprijzen en zorgen ervoor dat gascentrales momenteel rendabeler zijn dan kolencentrales. Door de lagere vraag naar kolen dalen de kolenprijzen. Hierdoor dalen de elektriciteitsprijzen. De gasprijzen op de spotmarkt bewegen momenteel nog net boven de 15 €/MWh dit prijsniveau is voor het laatst gezien in de zomer van 2017. Deze grens zal deze week naar verwachting worden doorbroken. Afgelopen week zorgde de grote hoeveelheid wind voor een prijsdrukkend effect op de spotmarkt. Doordat het vooral overdag hard heeft gewaaid, is het verschil tussen de piek-en dalprijzen op de spotmarkt momenteel relatief klein.
Olie
Op de oliemarkt noteerde de prijs voor een vat Brent olie meer dan $1 hoger dan vorige week. De prijs steeg in de verwachting dat de productiebeperking in ieder geval tot en met juni zal standhouden
De Verenigde Staten hebben hun eigen olie-export in de afgelopen maanden sterk opgedreven, terwijl ze aan Venezuela en Iran sancties hebben opgelegd om hun export te verlagen.
Het beleid vanuit Washington creëert onzekerheid voor de OPEC, omdat het moeite heeft om de balans tussen wereldwijde vraag en aanbod te voorspellen.
Aardgas
Milde weersverwachtingen in combinatie met robuuste gastoevoer zal de gasprijzen de komende tijd blijven drukken. Door de inmiddels forse prijsdalingen kan een correctie echter niet worden uitgesloten.
Elektriciteit
Op de termijnmarkt zullen naar verwachting de lagere brandstofprijzen de elektriciteitsprijzen verder drukken. Echter liggen de weerstandsniveaus niet ver af van de huidige prijzen waardoor verliezen zullen worden beperkt. Bovendien zou Brexit-nieuws een prijsopdrijvend effect kunnen hebben (indien de deal van Theresa May wordt goedgekeurd).

Leave A Comment

Avada Programmer

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

We have experience in working with different platforms, systems, and devices to create products that are compatible and accessible.