Energierapport April 2019

Energierapport April 2019

april 30, 2019

Samenvatting:

Olie:
Trump heeft aangekondigd eerder verleende vrijstellingen op Iraanse olie-importen te beëindigen. De prijs van een vat Noordzee olie reageerde direct met een prijssprong van circa 2 $/vat. Mochten Iraanse exporten wegvallen dan heeft Saoedi Arabië toegezegd zich in te spannen om de markt in balans te houden. Met dit besluit gokt Trump dat Saoedi Arabië ook daadwerkelijk de kraan verder zal opendraaien. Voor de korte termijn zullen zorgen over het beperkte Iraans aanbod de olieprijs ondersteunen.

Aardgas:
Het aangename weer drukt de spotprijzen. De gasvraag voor verwarmingsdoeleinden valt nagenoeg volledig weg. Er worden flinke hoeveelheden gas geïnjecteerd in de Europese bergingen die momenteel voor 46% gevuld zijn.
Exact een jaar geleden was er sprake van een vullingspercentage van “maar” 23%. Deze gezonde buffer zal de gasprijzen in toom houden gedurende de zomermaanden.

Elektriciteit:
Gedurende het paasweekend ligt de vraag naar elektriciteit altijd lager dan een normaal weekend. De combinatie van een zonovergoten weekend en de aanwezige wind zorgden voor negatieve dagprijzen.
In Duitsland moesten producenten, die niet konden afschakelen, maandag zelfs 14 €/MWh betalen om elektriciteit te “mogen” leveren.

De CO2 prijzen blijken bijzonder veerkrachtig, vermoedelijk veroorzaakt door last-minute aankopen door industriële spelers die uiterlijk eind april hun uitstoot voor 2018 moeten afboeken.
Het vooralsnog kunnen vermijden van een no-deal Brexit zal ook hebben bijgedragen aan opwaarts sentiment. Met hogere CO2, kolen en aardgasprijzen kunnen de elektriciteitsprijzen alleen maar volgen. Het ziet er naar uit dat een significante neerwaartse correctie deze week zal uitblijven.

 Aankoopadvies:

Gas korte termijn:
Voor korte termijn gas wijzigen we onze marktverwachting van dalend naar stabiel. De gasaanvoer blijft goed met veel LNG. Tot 1 mei is de Interconnector tussen België en Engeland dicht voor onderhoud en verdwijnen Engelse overschotten in hun opslagen. Noorse producenten routen een deel van hun export daarom om naar Europa. Het weer wordt wisselvalliger met regen en lagere temperaturen, maar vanaf 1 mei wordt alweer beter weer verwacht.

Elektra korte termijn:
Voor de APX- en de onbalansprijzen handhaven we de marktverwachting op stabiel. De prijzen zaten door het mooie weer aan de onderkant van de bandbreedte. Door wisselvalliger weer ligt een kleine correctie omhoog het meest voor de hand. De weekforward voor week 18 spreekt dat met 38,90 euro/MWh tot nu toe nog tegen.

Gas en elektra lange termijn:
Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we de marktverwachting op onzeker. De grondstofprijzen blijven bewegen zonder duidelijkheid over de richting. De olieprijs is gestegen door aanscherping van de Amerikaanse sancties tegen Iran. President Trump hoopt daarmee de OPEC te verleiden haar productie op te voeren. Emissierechten stegen toen duidelijk werd dat de Brexit voorlopig is uitgesteld. Speculanten bepalen hier de prijsrichting en men verwacht een correctie omlaag naar 25 euro/ton. Steenkool blijft op en neer gaan in een band tussen de 70 en 75 dollar/ton.

Leave A Comment

Avada Programmer

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

We have experience in working with different platforms, systems, and devices to create products that are compatible and accessible.