Energieverslag januari 2019

Energieverslag januari 2019

januari 16, 2019

 

Terugblik lange termijn:
De lange termijnprijzen gas en elektra volgen de grondstofprijzen. De olieprijs steeg naar meer dan 62 dollar/vat; steenkool naar 87,5 dollar/ton en de CO2-emissierechten naar 25,8 euro/ton. De verwachting dat China meer olie en steenkool gaat importeren en de productiebeperkingen winnen het op dit moment van de afkoeling de mondiale economische groei. De prijs van CO2-rechten blijft beweeglijk door de aanhoudende onzekerheid over de Brexit en minder aanbod op de veilingen. Hij steeg de laatste dagen richting de 26 euro/ton (EUA Dec 20).

Gas korte termijn
De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we van stijgend naar onzeker. Belangrijkste reden is de onzekerheid in de weerberichten. Kans op stijging wordt iets hoger ingeschat dan die op daling. Er worden de komende maand minder LNG schepen verwacht in vergelijking met januari. Dit betekent een groter beroep op de gasopslagen mocht het langer koud blijven. Met een vulgraad van 70% (= 9 miljard m3) moet dat geen probleem zijn deze winter.

Elektra korte termijn
Voor de APX- en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stijgend naar dalend. Door een combinatie van factoren (kou, centrale-uitval, gebrek aan wind en hoge spotprijzen in Duitsland en Frankrijk) stegen de prijzen in de loop van week 4. Voor week 5 verwacht men iets zachter weer, iets meer wind (kracht 4) en meer centrale-backup. De weekforward voor week 5 is 64,75 euro/MWh en dat is flink lager dan de gemiddelde APX-baseprijs van 75-85 euro/MWh van halverwege week 4.

Gas en elektra lange termijn
Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we onze marktverwachting op onzeker. Bepalend voor de prijsrichting zijn de steenkool- en CO2-rechtenprijs. Die stegen de laatste dagen weer, maar het is de vraag hoever dat door zal gaan. 87,5 dollar/ton is voor steenkool een plafond; de CO2-emissierechten piekten naar 26 euro/ton maar blijven beweeglijk en onvoorspelbaar.

 

Leave A Comment

Avada Programmer

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

We have experience in working with different platforms, systems, and devices to create products that are compatible and accessible.