Energieverslag Dec. 2018

Energieverslag Dec. 2018

december 19, 2018


Na de publicatie van weerrapporten, die lieten zien dat er kouder weer wordt verwacht in januari, stegen de termijnprijzen voor elektriciteit en gas. De temperaturen kwamen de afgelopen week onder het vriespunt, wat geleid heeft tot hogere spotprijzen voor gas en elektriciteit. 

Daarnaast stegen de prijzen voor emissierechten,  wat eveneens een bijdrage leverde aan de stijgende energieprijzen. We zien dat de CO2-prijzen richting het niveau van september gaan, toen met ruim 25 €/ton de hoogste prijzen in 10 jaar tijd werden genoteerd.

De recente stijging van de emissierechten wordt veroorzaakt door het naderen van de deadline voor de aanschaf van emissierechten voor december 2018. De veilingen worden op 4 januari weer hervat. Dat is ook het moment dat er een wezenlijke hervorming van het Europese Emissiehandelssysteem wordt doorgevoerd, met als gevolg dat in 2019 zo’n 40% minder emissierechten worden geveild dan in 2018.

De hervorming heeft als doel het terugbrengen van het overschot aan emissierechten dat in omloop is. De aankomende hervorming was het afgelopen jaar de belangrijkste factor voor de sterke stijging van de CO2-prijzen.

Ook de kolenprijzen lopen nog altijd op als gevolg van bevoorrading van met name Duitse kolencentrales voor de winter. De olieprijs tenslotte blijft bewegen rond de 60$ per vat en de verwachting is dat de olieprijs de komende tijd weinig invloed heeft op de energieprijzen.

Leave A Comment

Avada Programmer

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

We have experience in working with different platforms, systems, and devices to create products that are compatible and accessible.