Het aanschaffen van een zonneboiler kan lucratief zijn. Ondanks het feit dat de zon in Nederland minder schijnt dan in andere landen, zijn de huidige systemen dusdanig rendabel dat een zonneboiler voor een groot rendement kan zorgen. Een zonneboiler werkt in principe hetzelfde als een gewone boiler, maar hoeft het water gedurende een kortere periode op te warmen. Zonneboilers bevatten daardoor in het algemeen meer water dan andere boilers.

Voordelen zonneboilers

  • Constant grote hoeveelheden warm water
  • Zeer warm water tot wel 90C
  • Mogelijkheid om CV water bij te verwarmen

Zonneboilers worden door zonnecollectoren verwarmd. De meest bekende collectoren zijn:

  1. Zonnepanelen
  2. Heat-pipes
Zonnepanelen lijken het meest interessant, echter hebben de panelen vanaf het begin een rendement van ongeveer 90%. Gedurende de levensduur neemt het rendement van de zonnepanelenen af tot ongeveer 70-80%. Dit houdt in dat na een aantal jaren de collectoren dienen te worden vervangen om zonneboilers rendabel te maken. Een kostbare aangelegenheid ondanks het feit dat er veel ontwikkeling gaande is op het gebied van zonnecollectoren.
Een vacuümbuis zonnecollector (Heat-pipe) vangt het licht van de zon op en zet dit om in warmte tot wel 230 C. Langs deze heat-pipes loopt dan water dat de boiler zal verwarmen. Om deze warmte zoveel mogelijk vast te houden is het gebruik van vacuüm essentieel. Hier door zijn de warmte verliezen minimaal en zal dus ook bij een lagere buiten temperatuur de opbrengst hoog zijn. Door dit voordeel kan een vacuümbuis dus ook dienen als ondersteuning voor ruimteverwarming en dan met name vloerverwarming. Wanneer we de meeste warmte nodig hebben, bij koud weer, dan zijn de verliezen van vlakke plaat collectoren het grootst. Een nadeel van ruimte verwarming is het overschot aan warmte in de zomer. Dit is tevens de reden waarom vaak beweerd wordt dat het onrendabel is om zonnepanelen te gebruiken voor verwarming van huizen. In de winter is er dan wel wat minder zon, niet alleen in aantal dagen, maar ook in aantal uren per dag. Om optimaal nut te maken van een laag staande zon zijn scherpere hellings hoeken van de collector gunstig 50 – 60 graden. Dit heeft gelijk als voordeel dat er in de zomer minder overcapaciteit ontstaat.

Zonneboiler kopen

Zelfs bij een klein voorjaarszonnetje merkt u al een aangenaam temperatuursverschil. Zeker als u op een beschutte plek uit de wind zit. Een zonneboiler gebruikt dezelfde voorjaarszon om water te verwarmen voordat het door uw geiser of Hr-ketel gaat. Op die manier kunt u uw gasverbruik voor warm tapwater bijna halveren. Op deze pagina kunt u lezen wat een zonneboiler is, wanneer het voor u interessant is en hoeveel het kost.

De Techniek

Een zonneboiler bestaat uit meerdere onderdelen, waarvan de collector de belangrijkste is. Simpele collectoren bestaan uit een donker oppervlak met daarboven een glazen plaat. De zon verwarmt het zwarte oppervlak en de glazen plaat zorgt ervoor dat deze warmte in de collector blijft. In de zomer kan de temperatuur in de collector oplopen tot wel 90 graden. Door de collector loopt een buizensysteem waar het water doorheen gepompt wordt. Het water wordt door de collector verwarmd en vervolgens door een met water gevuld voorraadvat geleid. In dit vat geeft het de warmte af en wordt het tapwater in het opslagvat verwarmd. Als het tapwater nog niet warm genoeg is, dan wordt het water voor gebruik nog door een naverwarmer (uw combiketel) geleid om het op de juiste temperatuur te krijgen.

Toepassingsmogelijkheden

Zonneboilers kunnen op zowel platte daken als op schuine daken geplaatst worden. Het hoogste rendement wordt gehaald als de boiler op het zuiden gericht is en onder een hoek van 35 graden staat.

Benodigdheden

  • Zonnecollector; een collector is vaak 2,5 m2 groot. Collectoren kunnen meestal aan elkaar gekoppeld worden zodat het totale collectoroppervlak afgestemd kan worden op uw warmtevraag.
  • Voorraadvat; Hierin wordt het verwarmde water opgeslagen voor later gebruik. Het volume van dit vat is afhankelijk van uw warmwaterverbruik. Vaten tussen de 80 en 250 liter zijn gebruikelijk. Bij sommige typen boilers is het voorraadvat gecombineerd met de collector waardoor het systeem minder ruimte in huis inneemt.
  • Naverwarmer; een verwarmingsapparaat is nodig om het water extra te verwarmen indien de zon niet voldoende schijnt. Uw huidige Cv-ketel kan in de meeste gevallen dienen als naverwarmer.

Kosten en opbrengsten

Een zonneboiler kost exclusief installatie rond de 2.000 euro. De zonneboiler bespaart ongeveer 45% op uw kosten voor warm tapwater. Als u nu een elektrische boiler heeft, dan bespaart u nog eens de helft meer op uw energiekosten omdat stroom duurder is dan gas. Uw boilerleverancier kan in zijn offerte voor u uitrekenen hoeveel u jaarlijks aan gas zult besparen. Hoe snel u de boiler heeft terugverdiend is sterk afhankelijk van de gasprijs, maar u kunt er van uitgaan dat een zonneboiler na ongeveer 10 jaar is terugverdiend.

Subsidie

De overheid heeft geen budget gereserveerd voor de aanschaf van zonneboilers. Soms geven gemeenten ook subsidie op zonneboilers. Informeer hiervoor bij uw eigen gemeente en kijk op de energiesubsidiewijzer.

Vergunningen

Alleen als u in een monument of beschermd stadsgezicht woont, is een vergunning voor een zonneboiler verplicht.

Zonneboiler aanschaffen

Voor de aanschaf van een zonneboiler hebben we systemen voor 3 verschillende situaties:

  1. Particulieren
  2. Verenigingen
  3. Bedrijven (met Energie Investerings Aftrek)