Nederland nadert einde als gasproducent

Nederland nadert einde als gasproducent

februari 6, 2014

Nederland moet op zoek naar een alternatief voor de slinkende gasvoorraad. Sinds 1959 is ongeveer 2000 miljard kubieke meter gas uit Nederlandse bodem gepompt en rest nu nog zo’n 1000 miljard kuub.

Verwacht wordt dat in 2024 de nationale gasproductie zal afnemen en dat Nederland dan 16% van de totale energiebehoefte met duurzame vormen als windenergie kan dekken. De resterende 84% moet van fossiele brandstoffen afkomstig zijn, aldus René Peters, directeur gastechnologie bij TNO Energy onlangs tegen DFT.

Volgens Peters is de kans klein dat nieuwe, omvangrijke velden gevonden worden. En omdat alternatieve winningsvormen, zoals schaliegas, omstreden zijn en economische onrendabel, blijft volgens hem maar een optie over.

Dat is, op moment dat de prijzen laag zijn, gas importeren uit Rusland en Noorwegen en dit in lege Nederlandse velden opslaan. Deze voorraden kunnen gebruikt worden om aan binnenlandse behoefte te voldoen en om internationaal te verhandelen.

Avada Programmer

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

We have experience in working with different platforms, systems, and devices to create products that are compatible and accessible.