Een slimme meter is een digitale energiemeter waarmee uw netbeheerder uw meterstanden op afstand kan aflezen. Met een slimme meter krijgt u beter inzicht in uw energieverbruik.

U krijgt met een slimme meter vaker een terugkoppeling van uw netbeheerder over uw verbruik. Ook kunt u uw slimme meter koppelen aan een pc of display. Daarop kunt u direct uw verbruik aflezen en ziet u waarop u kunt besparen. Daarnaast zijn er diverse applicaties voor uw slimme meter.

De komende 2 jaar plaatsen netbeheerders slimme meters bij:

  • Nieuwbouw
  • Renovatie
  • Reguliere vervanging

Bent u nog niet aan de beurt, maar wilt u wel een slimme meter? Dan betaalt u daarvoor € 72,60. Bij de landelijke verspreiding is de meter gratis.

Als u energie gaat leveren (dus als u zelf meer opwekt dan u gebruikt), en uw meter blijkt daarvoor niet geschikt te zijn, dan plaatsen alle netbeheerders kosteloos een nieuwe slimme meter. U moet hiervoor wel uw installatie aanmelden via energieleveren.nl (bijv. bij aanschaf van zonnepanelen). De procedure voor restitutie of kwijtschelden van de kosten kunnen per netbeheerder verschillen.

Meer over slimme meter (Rijksoverheid)