Energierapport nov. 2018

Energierapport nov. 2018

december 18, 2018

Oliemarkten verlamd door Amerikaanse productie

Samenvatting:
– Meer vraag en kouder weer stuwen korte termijnprijzen omhoog
– Lange termijnprijzen volgen stijgende grondstofprijzen
– Olieprijs beweegt op en neer, steenkool en CO2-rechten in de lift.
– APX-elektra gestegen door kouder weer en minder wind.

De prijzen voor een vat ruwe olie keerden afgelopen week weer terug naar het maandgemiddelde. De recente opleving was van korte duur en de prijs voor een vat Brent olie daalde uiteindelijk van ruim $63 tot onder $60.

De euforie op de markt maakte al snel plaats voor twijfels over de werkelijke impact van de productiebeperking, aangekondigd door de OPEC. De markten worden verlamd door de Amerikaanse productie welke
week na week records blijft breken. De Energie Informatie Administratie (EIA) meet de wekelijkse toename van vaten ruwe olie in voorraad bij Amerikaanse bedrijven. 2018 wordt volgens de EIA een recordjaar met een gemiddelde productie van 10,9 mio vaten per dag, het vorige record dateert van 1970 met 9,6 mio.

Verwacht wordt dat de Amerikaanse productie in 2019 ruim 12 mio. vaten per dag zal bereiken. Tezamen met verslechterende economische vooruitzichten zal dit de olieprijs in 2019 naar verwachting verder drukken. Hierbij zal het eerste kwartaal van 2019 bepalend zijn.

Spotprijzen aardgas in de lift door kouder weer

Door lage temperaturen in heel Europa nam de gasvraag voor verwarmingsdoeleinden vorige week met ruim 24% toe. Door een zwakke gastoevoer vanuit Noorwegen aan het begin van de week, werd een stevig beroep gedaan op de gasbergingen. De prijs voor het “TTF januari 2019 contract” steeg met ruim €1,50

Naar verwachting zal de opleving van korte duur zijn door oplopende temperaturen de komende week. Veel LNG schepen zetten de komende twee weken koers naar Europa wat een extra prijsdempend effect zal hebben.


Stijgende CO2 prijzen stuwen de elektriciteitsprijzen omhoog

Op de korte termijnmarkten bood de terugkeer van de nucleaire centrale Doel 4 in België de Europese systemen wat verlichting. Echter door kouder weer stijgende brandstofprijzen, stegen ook de spotprijzen op de elektriciteitsmarkt.

Na een maand van stabiele CO2 prijzen rond een niveau van €20/ton, steeg de emissieprijs scherp. Het “CO2 december 2018 contract” liep 17 december af en sloot op €24,31/ton. Doordat ook de kolenprijzen stegen, leidde dit tot hogere productiekosten en daarmee een opleving op de elektriciteitsmarkt.

Visie voor de komende week:
Gas korte termijn
De marktverwachting voor korte termijn gas handhaven we op stabiel. Tot eind week 50 waarschijnlijk nog wat omhoog door lagere temperaturen, maar na het weekend verwacht men terugkeer van wisselvallig en zachter weer. De gasaanvoer blijft goed met veel LNG. De gasopslagen zitten nog voor 89% vol (11,5 miljard m3).
Elektra korte termijn
Voor de APX- en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van stabiel naar dalend. De huidige kou lijkt in week 51 alweer voorbij. In België komt kerncentrale Doel 4 terug op het net op 15 december en in Frankrijk stijgt de beschikbaarheid van kerncentrales ook verder. De week forwards voor week 51 en 52 zijn resp. 60 en 52 euro/MWh en dat is ruim onder de gemiddelde APX-baseprijs van deze week.

Gas en elektra lange termijn
Voor de lange termijnprijzen TTF-gas en OTC-elektra handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De grondstofprijzen blijven leidend. De olieprijs lijkt zich rond de 60-61 dollar/vat te stabiliseren; Steenkool herstelde zich. Een correctie op de daling van de afgelopen weken. CO2-emissierechten blijven waarschijnlijk beweeglijk, zolang er geen duidelijkheid is over de Brexit.

Avada Programmer

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

We have experience in working with different platforms, systems, and devices to create products that are compatible and accessible.