Banken stellen vergroenen vastgoed verplicht

Banken stellen vergroenen vastgoed verplicht

september 26, 2017

Gepubliceerd op: 21 september 2017

Gewijzigd op: 22 september 2017
Rabobank gaat minimaal energielabel C verplicht stellen voor nieuwe financieringen van commercieel vastgoed. De bank heeft de ambitie om binnen 10 jaar de hele portefeuille te vergroenen. Eerder kwamen ING en ABN AMRO met vergelijkbare, duurzame maatregelen. 
De banken volgen het beleid van het kabinet. Eind 2016 kondigde minister Blok van Wonen en Rijksdienst het voornemen aan voor een wettelijk verplichte verduurzaming. Het plan is dat vanaf 2023 kantoorgebouwen van meer dan 100 m2minimaal energielabel C hebben.

Geen financiering bruin vastgoed

Rabobank staat niet alleen. Eind vorig jaar kondigde ING al aan niet langer bruine panden te financieren. Tenzij eigenaren met concrete verduurzamingsplannen komen. ING wil in 2023 alleen groene panden in portefeuille hebben.
Omdat veel vastgoedleningen een looptijd van 5 jaar hebben, gaat de eis al vanaf 2018 in. Net als Rabobank benadrukt ING de noodzaak van vergroening. De bank verwacht dat huurders straks kiezen voor panden met een groen label. Daardoor zullen bruine panden meer leeg staan en relatief in waarde dalen.

Hulp bij verduurzaming

Beide banken bieden klanten hulp om hun vastgoed te verduurzamen. Zo heeft ING een app en 5-stappenplan gelanceerd. Rabobank belooft rendabele verduurzamingsmaatregelen tot 100% te financieren. Panden met een beter energielabel krijgen meer prijsvoordeel.

100% financiering

ABN AMRO maakte in juli een vergelijkbare maatregel bekend. Ook zakelijke klanten van deze bank die vastgoed willen verduurzamen kunnen 100% financiering krijgen. De bank wijst op de voordelen van vergroening. Zoals een lagere energierekening, een comfortabelere werkomgeving, toekomstbestendigheid en beter rendement.
De tijd lijkt rijp voor de verduurzaming van commercieel vastgoed. ABN AMRO stelde klanten in 2016 hiervoor een miljard euro aan financiering beschikbaar. Het commercieel vastgoed met label A in de zakelijke vastgoedportefeuille van ABN AMRO steeg daardoor van 1% naar 13%.
Bron: RVO
Avada Programmer

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

We have experience in working with different platforms, systems, and devices to create products that are compatible and accessible.