Nederlandse gemeentes kunnen miljoenen besparen op vastgoed

Nederlandse gemeentes kunnen miljoenen besparen op vastgoed

oktober 31, 2014

De TU Delft heeft een rapport opgesteld waarin naar voren komt dat de ruim 400 gemeentes in Nederland 300 tot 400 miljoen euro op jaarbasis kunnen besparen. Volgens het rapport laten zij dit geld liggen door inefficiënt gebruik van hun vastgoed en een te oncommerciële benadering van de markt.

Energie
Een deel van de nalatigheid van de overheid valt toe te schrijven aan verkeerd gebruik van gas, water en licht. Zo blijkt dat commerciële vastgoedbedrijven gemiddeld bijna twintig procent minder verbruiken. Als gemeentes dezelfde resultaten zouden behalen, levert dat een besparing op van 180 miljoen euro, stelt de TU Delft.

Weinig kennis
Tevens hebben gemeentes soms geen idee hoeveel gebouwen zij eigenlijk in bezit hebben. Een Amsterdams gemeenteraadslid van de VVD vroeg hoeveel vastgoed de stad in haar bezit had. De schatting was rond de 1000 gebouwen, maar na onderzoek bleken dat er ruim twee keer zoveel te zijn.

Te lage prijzen en leegstand
Van het vastgoed van de gemeentes is ongeveer vijftien procent commercieel. Te denken valt dan aan woningen, kantoren, winkelruimtes en bedrijfspanden. Deze worden ver onder de marktprijs verhuurd, waardoor de overheid veel geld misloopt. De panden worden daarnaast weinig gebruikt. Kantoren, scholen en buurthuizen staan vaak delen van de week leeg. Bij elkaar kan er volgens het rapport dan ook met gemak enkele honderden miljoenen worden bespaard.

Bronnen: Nieuwsuur en NU.nl

Avada Programmer

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

We have experience in working with different platforms, systems, and devices to create products that are compatible and accessible.