Energierapport oktober 2018

Energierapport oktober 2018

oktober 11, 2018

Minder prijsbewegingen, tendens neerwaarts

De economische groei in China koelt af tot 6,5%, het laagste groeipercentage sinds 2009. Het economisch plaatje heeft te lijden onder de handelsbarrières met de VS en afnemende industriële activiteit. Nu China wordt geconfronteerd met afnemende groei, een haperende aandelenmarkt en de afzwakkende yuan zien we beleidsmakers voorzichtig een soepeler monetair beleid voeren. We gaan mogelijk hierdoor een periode tegemoet waar slecht nieuws, goed nieuws is voor de financiële beurzen. Slechte economische data zorgt voor optimisme door de verwachting van meer stimulerende maatregelen.

De financiële markten kenmerkten zich de afgelopen week door nervositeit. Na 10 jaar van economische groei en een positief sentiment op de beurzen, heerst het gevoel dat een neerwaartse correctie steeds waarschijnlijker wordt. Nu dit gevoel bevestigd lijkt te worden door macro economische data zien we dat marktdeelnemers voorzichtiger beginnen te worden. Binnen Europa blijft de discussie over de Italiaanse begroting de waarde van de euro onder druk zetten. Op dit moment staat de EUR/USD op 1,14.

Olie

Iraanse olie-exporten zakken minder hard weg dan gedacht, als gevolg van de aanstaande sancties. Het wordt nu duidelijk dat ze niet volledig zullen worden afgebouwd voor 4 november. Turkije, India en China lijken in onderhandeling te zijn met de VS over vrijstelling van de sancties. Politiek gezien lijkt de VS geneigd om hier voorlopig wat soepeler in te zijn door de aanstaande verkiezingen. De afgelopen maanden zetten een ongekende hoeveelheid Iraanse olietankers koers richting havens in het noordoosten van China. Het moet blijken of de Chinezen überhaupt gehoor geven aan de Amerikaanse sancties gezien de huidige geopolitieke relatie.

De overige OPEC landen hebben hun productie opgevoerd na de recente prijsstijgingen. Inmiddels is door de toegenomen productie en de getemperde verwachting van vraaggroei, de olieprijs weer onder de 80 $/vat gezakt. Ondanks de benarde situatie waarin Saoedi Arabië zich in bevindt door de moord op journalist Khashoggi verwacht men niet dat olieproductie als “wapen” zal worden gebruikt. Het belang van stabiele olie-inkomsten is voor Saoedi Arabië hiervoor te groot.

Naar verwachting zal de olieprijs deze week een niveau van rond de 80 $/vat blijven noteren. Over twee weken worden de volgende productiedata gepubliceerd waarbij de Iraanse sancties van kracht zullen zijn. Tot dan zal de markt tussen “hoop en vrees” blijven schommelen.

Terugblik lange termijn

In de lange termijnprijzen zat minder beweging en volgden gedempt de grondstofprijzen, waar vooral de CO2-emissieprijs stevig fluctueerde (18-21 euro/ton), veroorzaakt door speculanten die op de onduidelijkheid rond de Brexit proberen in te spelen. Steenkool zat tussen de 96 en 99 dollar/ton; olie daalde de laatste dagen naar minder dan 76 dollar/vat. Het effect daarvan op de gasprijzen wordt afgeremd door een zwakkere euro (begrotingsperikelen Italië)

Gas korte termijn

De marktverwachting voor korte termijn gas wijzigen we naar stabiel. Tijdelijk kouder weer kan voor meer vraag zorgen, maar de aanvoer van Noors en Russisch gas en van LNG blijft goed. Meer wind (kracht 4) beperkt de gasvraag van centrales en de gasopslagen naderen hun winterniveau. De verwachting is evenwicht tussen vraag en aanvoer.

Elektra korte termijn

Voor de APX en de onbalansprijzen wijzigen we de marktverwachting van dalend naar stabiel.
Afgelopen week daalden de prijzen door meer windproductie. In week 44 blijft het wisselvallig weer met wind en tijdelijk wat kouder. Lage rivierstanden belemmeren de steenkoolaanvoer in Duitsland, waardoor centrales daar niet voluit kunnen draaien. Op koudere dagen met minder wind kan dat voor hogere prijzen zorgen, wat via de marktkoppeling doorwerkt bij ons. In België blijft men bang voor winterkou zoalng kerncentrales niet terug in bedrijf komen.

Gas en elektra lange termijn

Voor de lange termijnprijzen TTF gas en OTC elektra handhaven we onze marktverwachting op stabiel. De grondstofprijzen blijven in beweging, wel minder heftig. Gas en elektra volgen deze beweging gedempt. Net als vorige weken kunnen dagen met daling en stijging elkaar afwisselen.

Avada Programmer

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

Hello! We are a group of skilled developers and programmers.

We have experience in working with different platforms, systems, and devices to create products that are compatible and accessible.